Hoe werkt het WRLP systeem technisch?
WRLP is een landelijk 27MC repeater netwerk wat duplex werkbaar is. De repeater werkt met een shift van +0.0900 MHz. Dus als u uitzend op 27.1750 MHz (kanaal 18), dan bent u over de rest van het repeater netwerk te ontvangen, via 27.0850 MHz (kanaal 11). Het werkt het zelfde als bij de zendamateur repeaters.

De ontvangers
Bij de ontvangers, maken we gebruik van een RTL SDR Stick (Software Defined Radio), waarmee we luisteren op 27.1750 MHz. Het ontvangen signaal wordt via de Raspberry Pi naar de centrale server gestuurd. De ontvangers van WRLP werken in een diversity systeem. Diversity wil zeggen dat er verschillende ontvangers continue informatie aan het verwerken zijn naar de centrale server. Dit signaal van bestaat uit het ontvangen audiosignaal en uit de signaalkwaliteit. De signaalkwaliteit wordt uitgedrukt in signaal-ruis verhouding, ook wel SNR genoemd. Deze SNR is iets anders dan S-signaal. Het kan best zo zijn dat een signaal sterk binnenkomt, maar misschien toch van een mindere signaal kwaliteit is dan en ander signaal. Dit is het mooie van een diversity systeem. Dit kiest namelijk het signaal met de beste SNR om naar de zenders door te sturen.

De zenders
Ook hier gebruiken we een Raspberry Pi. Om een betere audio kwaliteit te verkrijgen gebruiken we een USB geluidskaartje. Alle zenders zijn binnen de wetgeving goedgekeurd (CEPT).  Het USB geluidskaartje aangesloten op de Raspberry Pi geeft het geluid afkomstig van de centrale server door aan de zender.

Hoe werkt het verder
Het WRLP repeater systeem maakt gebruik van het programma SVXlink van Tobias Blomberg (zend-amateur roepletters SM0SVX). Op de centrale server draait het hoofd onderdeel van deze software. Om de zender en ontvanger locaties met de centrale server te koppelen word er op de Raspberry Pi’s gebruik gemaakt van een ander onderdeel van de SVXlink software.

Ook hebben we teamspeak betrokken bij dit project. Door weer een andere uitbreiding is het mogelijk om de kwaliteit van de binnenkomende signalen op een webpagina te tonen.

Om dit alles in goede banen te leiden, hebben we een centraal serverpark waar onze router, SVXlink software en Teamspeak server draaien. De router verzorgt alle verbindingen naar de servers, zender locaties en ontvangst locaties. Alle servers zijn virtueel.  Zo is het makkelijk om, tijdens een storing of uitval, binnen een paar seconden een andere server up en running te hebben.